Kirsi Valanti: Kaiken voi tehdä kauniisti

Kirsi Valanti on luonut nimeään kantavan huonekalumalliston, jonka muotokieli on modernin pelkistetty ja mietityn harmoninen. Kalusteet ovat esillä Vepsäläisen myymälöissä sekä Valanti Shopissa Hietalahdenkadulla. Kirsi omasi jo vankan kokemuksen sisustussuunnittelijana sekä messutalojen ja keittiöovien suunnittelijana, kun häntä pyydettiin piirtämään uusi sohvamalli. Sen jälkeen Matti Vepsäläinen pyysi Kirsiä suunnittelemaan huonekaluja. – Matti uskoi minuun. Olin heti kovin innoissani ja minultahan alkoi syntyä huonekalumalleja kuin pulppuamalla. Ensiesiintyminen tapahtui Habitaressa vuosituhannen vaihteessa reilun 100 m2  osastolla.

- Aloin kaivata sohvien ympärille pöytiä ja tuoleja. Sisustaja kun olen, tarvitsen aina ne yhteen sopivat parit. Uusi  ajatus syntyy, kun huomaan että mallistosta puuttuu jokin tärkeä palanen. Olen kovin kiitollinen että saan suunnitella kalusteita, työ ja ihanat ihmiset antavat minulle paljon, Kirsi hymyilee.

Nyt Valanti-mallistossa on valikoima sohvia, ruokapöytiä, raheja, tuoleja ja kaapistoja. - Kova tavarahan on meidän lippulaivamme. Kaikki tuotteemme ovat merkkituotteita, jotka piirretään ja valmistetaan erikoismitoilla ihmisten toiveiden ja käytössä olevan tilan mukaisesti. Kalusteet ovat pitkäikäisiä, upeasti ja laadukkaasti tehty.

Mausteeksi taidetta ja antiikkia

Kirsin mukaan Valanti kalusteet ovat parhaimmillaan, kun niiden ympärillä esiintyy oikeaa taidetta. Taulut ja taide-esineet luovat yhdessä kalusteiden kanssa sen kauneuden, joka korostaa kodin persoonallista ilmettä ja luo sen oman tunnelman. Ne  auttavat asiakkaita ideoinnissa ja oman persoonallisen sisustuksen luomisessa. Myös antiikkiesineet ja yksittäiset antiikkikalusteet sopivat pelkistettyjen kalusteiden rinnalle, sillä ne eivät syö toinen toisiaan. - Jos kaikkien kalusteiden muodot mutkittelevat ja ovat huomion keskipisteenä, siitä syntyy kakofonia, Kirsi sanoo.

Keittiöön Ruutua ja vuosisadan vaihteen henkeä

Kirsin huonekalumallistoa täydentää oma, Nixille suunniteltu kiintokalustemallisto. Valanti keittiöiden muotokieli noudattaa huonekaluista tuttua designia. Ruutu on kepeä kehäovi, joka on tyyliltään modernin ajaton. Huvila-keittiömallin syntyvaiheista Kirsi Valanti kertoo: Innostukseni uuden Huvila-keittiön suunnitteluun sain Helsingin keskustan vanhoista Jugend-taloista, niiden upeista huoneistoista ja meissä ihmisissä elävästä vanhan ajan kaipuusta.  Ennen vanhaan keittiöt tehtiin niin, että massiivipuisen kalusteen runko oli esillä. Huvila on vuosisadan vaihteen kalusteiden henkinen, mutta toki nykyajan materiaaleilla sekä moderneilla mekanismeilla varustettu keittiö. Korkeaan tilaan saa myös normaalia korkeampia yläkaappeja. Huvilan omat vetimet ovat vanhahtavan jykeviä, mutta tunnelmaa voi helposti muokata nuppivetimillä, tasojen ja välitilan materiaaleilla sekä väreillä.

Maanläheistä tunnelmaa

- Elämme kaupallisessa maailmassa, joka sykkii kaikkialla yhtä aikaa värein, valoin ja äänin. Siksi kaiken melskeen vastapainona kodin ja keittiön ilmapiiri pitäisi olla rauhallinen. Ihmiset saavat eri asioista voimaa ja energiaa. Minä saan siitä että tunnelma on rauhallinen, asiat ovat yksinkertaisia ja selkeitä. Keittiökalusteet ovat kallis investointi, joten niiden hankintaa kannattaa ajatella pitkällä tähtäimellä. Ehkäpä siksi kuljen näissä maaväreissä, olen mieltynyt niihin.

 - Mikään tyylisuunta ei kuitenkaan ole ainoa oikea, sillä kaiken voi tehdä kauniisti, Kirsi Valanti kiteyttää filosofiansa. Moni ihminen saa voimaa väreistä. Keittiössä vaikkapa punainen on kaunis, tärkeintä on että itse pitää siitä ja viihtyy.

Uusia tuulia ilmassa

Suunnittelijan täytyy olla aina askeleen edellä aikaansa. Kirsin mukaan kalusteet kehittyvät yhä monimuotoisemmiksi, ne voivat olla myös kepeämpiä joka tarkoittaa myös vähempää materiaalikulutusta. -Ilo nähdä, puu on taas materiaalina vahvasti mukana, se näkyy myös maailmalla. Ekologisuutta on kalusteiden valmistaminen hyvistä ja kestävistä materiaaleista, joissa erilaiset laadukkaat mekanismit ovat myös tärkeitä, Kirsi painottaa.

Takaisin