Mietteitä keittiösuunnittelusta

– Keittiösuunnittelu lähtee kaikesta siitä, mitä asiakas pitää itselleen ja perheelleen tärkeänä. Toiminnallisuus on tietysti keittiössä kaiken perusta, mutta tänä päivänä visuaalisuus ja ulkonäkö menevät joissain ratkaisuissa usein jopa toiminnallisuuden edelle, kertoo keittiö- ja sisustussuunnittelija Milja Kettula. –Visuaalisuudessa on nyt kaksi ääripäätä: pelkistetty, moderni, vetimetön keittiö tai sitten perinteisiä arvoja kunnioittava klassinen keittiömalli, jossa on peiliovet ja välipuut, kuten Nixin Silvia Kartano -mallissa.

Keittiön ostajalla on todella runsaasti päätettäviä vaihtoehtoja: ovimallien lisäksi vetimiä, työtasomateriaaleja, erilaisia kodinkoneita, sekä teknisiä- ja sisustuksellisia ratkaisuja. Milja korostaakin ammattinsa vastuullista ja luottamuksellista asiantuntijatyötä: asiakkaan ei todellakaan tarvitse tietää kaikkea kaikesta, vaan myyjä/suunnittelija on sitä varten, että lopputuloksena asiakas saa yksilöllisen, kauniin ja toimivan keittiökokonaisuuden. Sellaisen, joka kestää aikaa ja käyttöä.

Yksilöllinen keittiö omiin tarpeisiin

Asiakas voi ensimmäiseksi miettiä, minkä tyylisen keittiön hän haluaa. Kaikki lähtee tietysti omista mieltymyksistä, mutta lisäinspiraatiota voi tarjota vaikkapa rakennuksen arkkitehtuuri ja ”talon henki” tai kodin olemassa olevat muut kalusteet ja sisustus. Avoimin mielin kannattaa olla liikkeellä, sillä kyllähän 1800-luvulla rakennettuun arvohuoneistoon sopii myös moderni ja pelkistetty keittiö siinä kuin juuri valmistuneen modernin omakotilalon keittiöksi klassinen keittiömalli. Nixin keittiösivuilla on useita esimerkkikuvia tällaisista toteutuksista.

Keittiömallin lisäksi väri on myös niitä ensimmäisiä päätettäviä asioita. Kiiltomaalatut pinnat ja vaaleat sävyt ovat olleet pitkään pinnalla. Nyt mattapinta ja tummat värit, kuten Hiili ja Pippuri, kiinnostavat paljon ja erilaiset ruskean sävyt tekevät taas tuloaan.

Nixi on juuri uudistanut vakiovärikarttansa, josta löytyy monta muutakin kiinnostavaa sävyä, kuten Helmi, Manteli, Kaakao ja Katajanmarja.

– Ihmiset kyllä ihailevat värejä, mutta päätyvät lopuksi usein neutraaliin ratkaisuun. Mieluummin sitten maalataan vaikka seinä värikkääksi, Milja toteaa.

– Uuden keittiön toiminnallisuutta suunnitellessa kannattaa kyseenalaistaa kaikkea sitä, millaisia kalusteita on yleensä totuttu keittiöissä olevan, ja keskittyä toteuttamaan omaan elämään sopivia ratkaisuja. Esimerkiksi kaikki eivät ole niin intohimoisia säilöjiä, että tarvitsevat täyskorkean pakastimen. Kodissa voi olla paljon säilytystilaa vaativia astioita, kun  taas toisessa taloudessa kaivataan laajempaa työtasotilaa.

Ruoanvalmistustottumukset vaikuttavat merkittävästi keittiön suunnitteluun, sillä me ihmiset olemme kuitenkin niin erilaisia. Perheessä voi käydä usein  vieraita kyläilemässä, joille laitetaan ruokaa. Ja on niitä, joiden keittiössä ei kovin usein valmisteta ruokaa aivan alusta lähtien. Kaikki nämä ja paljon muutakin otetaan huomioon toimivaa keittiötä suunnitellessa.

Keittiösuunnittelu on yhteistyötä. Suunnittelijan pitää olla aidosti kiinnostunut löytämään asiakkaalle parhaan keittiön ja antaa projektissa myös oman visionsa pohdittavaksi. Terve kriittisyys omaa työtä kohtaan on osa laadukasta asiakaspalvelua. Esimerkiksi materiaalivalinnoilla vaikutetaan kalusteiden kokonaishintaan, joten erilaiset vaihtoedot on hyvä pohtia yhdessä.

Muutoksia keittiössä

Suomalainen on edelleen hyvin harkitsevainen valinnoissaan. Käytännöt kuitenkin muuttuvat ja esimerkiksi omintakeinen suomalaisen keittiön erikoisuus, työtehoseuran Maiju Gebhardin reilut 70 vuotta sitten kehittämä astiankuivauskaappi on modernissa keittiössä katoamassa historiaan, koska tilavia yläkaappeja ei niissä ole. Samoin katoamassa ovat tiskipöydän perinteiset kaksi allasta. Tilalla on nyt yksi iso allas.

– Uudisrakentamisessa olohuoneen yhteyteen rakennettu avokeittiö on edelleen nouseva suunta. Se on muuttanut keittiön visuaalista kokonaisuutta pelkistetymmäksi, sillä lähes kaikki kodinkoneet halutaan pois näkyvistä integroimalla ne kalusteisiin. Avaraa tilaa haettaessa yläkaapitkin ovat vähenemään päin. Kaikki astiat ja ruoka-aineet säilytetään vetolaatikoissa. Suosittuun ja käteväkäyttöiseen aamiaiskaappiin sijoitetaan mikrouuni, kahvinkeitin ja aamiaistarpeet.

NIXI Miranda1 Vuores h 280  NIXI Miranda2 Vuores h 280

Uusien innovaatioiden kehityksestä voisi nostaa esimerkiksi liesituulettimen. Nyt tarjolla on muitakin vaihtoehtoja, kuin perinteinen huuva. Suosittu on katossa oleva liesituuletin sekä täysin integroitu,  liesitasosta nouseva malli. Vahvasti tuloaan tekee myös liesitasossa itsessään oleva tuuletin.

Valaistuksen suunnittelukin lähtee keittiön tyylistä. – Perinteiseen suosittelen lämpimämpää valoa, moderniin taas viileämpää. Ja kaikkiin valoihin himmentimet, jotta valoa on helppo säätää tilanteen mukaan.

– Keittiösuunnitteluprojektissa asiakkaat kysyvät usein myös sisustukseen liittyvistä asioista ja ovat helpottuneita, kun saavat jonkun ulkopuolisen mielipiteen esimerkiksi seinän väreistä, välitilan laatoista, lattiamateriaaleista tai mihin pistorasiat kannattaa asentaa. Asiakkaat kaipaavat rehellistä palautetta, enkä pelkää sanoa, että tämä ei ole hyvä tai tätä en itse laittaisi. Mielipiteet pitää tietysti sitten perustella.

– On ihana saada asiakkailta kuvia valmiista keittiöstä tai vaikkapa kutsun kyläilemään ja katsomaan yhdessä suunniteltua lopputulosta, Milja Kettula hymyilee.

Näinhän se on. Kun keittiön suunnittelu- ja toteutusprosessissa on ilmassa positiivista synergiaa, lopputuloksena ei voi olla muuta, kuin kaunis keittiö ja onnelliset uuden keittiön omistajat.

NIXI Miranda 72Vuores750

Teksti ja kuvat: Jorma Tuomainen

 

Takaisin