Nixin Tulevaisuuden keittiö -suunnittelukilpailun voittajat Lahdeke ja Archipelago

Nixi järjesti 40-vuotisen toimintansa juhlavuonna alan opiskelijoille suunnatun kilpailun, jossa tehtävänä oli suunnitella tulevaisuuden keittiö. Keittiösuunnittelukilpailun haluttiin nostavan esiin uusia nuoria tulevaisuuden lupauksia, kehittävän ennakkoluulotonta ajattelua ja osaltaan edistävän kotimaisen keittiösuunnittelun monimuotoisuutta. Kilpailun saama kiinnostus ja ilmoittautuneiden lukumäärä yllätti positiivisesti.

Kilpailutyön suunnittelu oli osallistujille haastava tehtävä, sillä keittiö sisältää runsaasti erilaisia toiminnallisia elementtejä ja käytännön talotekniikkakin suitsii lennokkaimpien visioiden toteutusta. Voittajaksi arvostettiin Metropolia ammattikorkeakoulun Simo Lahtinen suunnitelmallaan Lahdeke. Tuomaristoa kiehtoi hänen toteutuksensa innovatiivisuus  ja tavanomaisesta erottuva muotoilu. Toisen palkinnon saivat työryhmä Sofia Fager ja Mia Okura Aalto yliopistosta suunnitelmallaan Archipelago.

Tuomariston muodostivat sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt,  sisustus- ja tilasuunnittelija Helena Karihtala, sisustusarkkitehti Susan Elo, Nixin konseptisuunnittelija Heili Kaasik ja Nixin toimitusjohtaja Sami Jaskari. Voittajakeittiö esiteltiin Habitare messuilla 2014, jossa jaettiin myös kilpailun palkinnot.


 

1.Tulevaisudenkeittio_700

2.TK_718_300x450    3.TK_705_300x450


Ohessa tuomariston ajatuksia ja perusteluja kahdesta palkintotyöstä:

– Voittajakeittiö Lahdeke on lennokas, kevyt ja huonekalumainen, mutta siinä on myös valmistusteknisesti uutta otetta. L-mallinen saareke tarjoaa käytännölliset työskentelytilat ja linjakas ilme kätkee sisäänsä kiinnostavia toimintoja, Kaisa Blomstedt kertoo raadin ajatuksista. – Yhtenäisen, seinänlevyisen kaapiston korkeiden liukuovien taakse on sijoitettu säilytystilat ja välttämättömät kodinkoneet. Neliöt ovat tehokkaassa käytössä ja toteutus sulautuu luontevasti olohuoneen jatkeeksi.

– Hienoa että kotimainen kalustevalmistaja antaa opiskelijoille mahdollisuuden innovatiiviseen suunnitteluun ja luo motivaatiota suunnitelman toteutukseen käytännön tasolla, Helena Karihtala kiittelee. – Lahdeke edustaa orgaanisella saarekeratkaisullaan uutta, kompaktia keittiömuotoilua. Vaikka se on kooltaan massiivinen kokonaisuus, keveys ja ilmavuus ovat ensimmäisiä mielikuvia, mitä suunnitelmaa katsoessa aistii. Helena arvostaa myös toiseksi tullutta Archipelago-työtä: – Suunnitelma on skandinaavinen, muotoilultaan simppelin oloinen, mutta sisältää paljon tässä ajassa ja etenkin tukevaisuudessa eteen nousevia ekologisia ratkaisuja. Keittiö sopii joustavasti pieniin kerrostalohuoneistoihin sekä suurempiin omakotitaloihin. Ja kalusteratkaisuissa sokkelit on jätetty kokonaan pois. Plussat siitä.

Susan Elo, jonka meriitteihin kuuluu myös Nixin edellisen suunnittelukilpailun voitto, korostaa erilaisten materiaalimaailmojen ymmärtämistä: – Materiaalien käyttö pitää olla luontevaa, ymmärrys teknisistä mahdollisuuksista ja vaikkapa työstötavoista auttaa suunnitelman järkevässä toteutuksessa. Susan arvostaa toisen palkinnon saajan, Archipelago-keittiön raikasta lähestymistapaa. Keittiö on otettu kokonaan irti seinästä ja se koostuu erillisistä toimintayksiköistä. – Työ on selkeästi esitetty, se sisältää uusia kestävän kehityksen toimintoja ja sen pystyy toteuttamaan teollisesti. Kolmen erilaisen materiaalin valinnat ja niiden yhdistäminen tukevat keittiöstä henkivää tekemisen meininkiä.


4.Ihmisiä737_k175px    5.Ihmisiä750_k175px   9.Tuomarit_palkitut3


Arkkitehtitoimistossa työuraansa aloitteleva Simo Lahtinen oli luonnollisesti tyytyväinen Tulevaisuuden keittiö -kilpailun voitosta:

– Tehtävä vaikutti heti kiinnostavalta ja tuntui, että tämä on minun juttuni. Ensimmäiset visiot tulivat kuin luonnostaan, mutta muuttuivat melko paljon matkan varrella. Alusta asti ajattelin kuitenkin keittiötä käyttäjän kannalta. Kilpailun toimeksiannossa oli määritelty tarkasti keittiöön sijoitettavien kodinkoneiden valikoima. Se tavallaan rajoitti suunnittelua, toisaalta siitä oli myös paljon apua. Ensin sijoitin kaikki oleelliset toiminnot paikoilleen ja sen jälkeen keskityin muotoiluun. Yksityiskohdista voisi mainita esiin nostettavat tasot, joilla saa lisätilaa kaikkeen siihen, mitä käytetään eniten. Koko ajan piti miettiä, pystyykö suunnitelman toteuttamaan käytännössä, Simo kertoo. – Itselleni tärkeä asia on määrätynlainen modulaarisuus, joka näkyy myös työssäni.


ACCamera_1_k260px   ACCamera_2_k260px

Takaisin