En köksmänniska älskar köksplanering

18.05.2016

Helena Karihtalas ljusa och öppna kontorsutrymme är beläget på Abrahamsgatan i Helsingfors. När man stiger in märker man direkt en tydligt genomtänkt och stilfull inredning. Riera i Aragòs grafik hänger snyggt på väggarna, och skulpturella glasgrupper uppbyggda av Iittalas Vitriini-lådor och Kivi-ljuslyktor står framme.

Helenas arbetsdagar uppfylls av utrymmes- och inredningsdesign av privata hem, design av olika företagsutrymmen och utställningsprojekt.

 

Ett hem med mänsklig uppsyn

Under hennes eget företags begynnelsetid under början av 2000-talet  var Helenas uppdrag huvudsakligen i form av inredningsdesign av privata hem - vilket fortfarande är hennes huvudsyssla. - Nya objekt finns i stort antal, vilket betyder att människor alltså ännu bygger, skrattar Helena. Design av nya objekt och av renoveringsobjekt är sinsemellan väldigt olika uppgifter, trots att designen i båda fallen sker i dialog tillsammans med kunden. Vid design av privata hem rör man sig på ett mycket personligt plan, eftersom varje familjs egna vanor och tillvägagångssätt är relevanta.

- Vid helhetsmässiga egnahemsprojekt inbjuds designern till processen direkt från början. Vid nya objekt finns ofta arkitektens sketcher eller slutgiltiga bilder. På basis av dem börjar man sedan med att planera ytmaterial, köksmöblemang, badrumsutrymmen, belysning, trappor och andra element som hör till grundstrukturerna. Ibland kan det gå så att man gör finjusteringar i arkiktektbilderna - till exempel flyttar en dörrs läge eller utökar en väggyta, så att de fixerade möblerna passar in rätt.

När den strukturella planeringen är gjord går man vidare till den mjukare sidan: rummens möbler, textiler och lösa belysning.

 

Utrymmet planeras i enlighet med individuella behov

 Under planeringsprocessen måste man ta alla faktorer i beaktande ganska långt framåt i processen, så att bostaden blir helhetsmässigt funktionerande och kan bli ett kärt hem för kunden. - Något utrymme kan vara onödigt stort, och då kan det vara svårt att få det hemtrevligt. Som designer kan jag erbjuda råd och synpunkter om vad allt som kunde placeras i utrymmet. Vi människor har en tendens att inte lättsinnigt vilja slänga något som vi har köpt. Det är ju denna tendens som utökningsbehovet av skåputrymmen ofta beror på. Någonstans måste man ju få alla skålarna, kopparna, kläderna och hobbyartiklarna att rymmas.

- Ibland tänker man sig att vissa funktioner måste finnas också i hemmet. Alltså så här ska det vara, eller så här ska man göra. Designern måste förstå kundens livsvärderingar, och jag vill faktiskt uppmuntra människor till att välja lösningar som är rätta just för dem själv. Till exempel är jag själv en bastumänniska, men det finns många människor som bastun sist och slutligen inte är så viktig för. Ändå tänker man att “nog måste den där bastun ändå finnas där, till exempel i en liten höghusbostad, eftersom den höjer bostadens återförsäljningsvärde”. Istället skulle man kunna överväga att använda det utrymmet till förvaringsutrymme eller för något annat nyttigare ändamål.

 

En köksmänniska älskar köksplanering

Jag är själv en köksmänniska och gillar att laga mat, så planering av kök är alltid fascinerande för mig. Ifall kunden är en sådan som ställer kökets funktion centralt, är det lätt för mig att relatera till vad han eller hon önskar av sitt eget kök och dess funktion, berättar Helena.

- Såklart kan jag också lika gärna planera ett litet kök för en kund som inte själv lagar mat särskilt ofta. Det har sin egen charm att få allt nödvändigt att rymmas in i de kvadratmeter som finns till förfogande.

Vid köksplanering är funktionalitet en grundfaktor. Man talar om den funktionella triangeln, i vilken avstånden mellan vattenstationen, spisen och kylförvaret bör vara de rätta. Det måste finnas tillräckligt med arbetsutrymme, för ofta tar hemteknik som är placerad på bord mycket utrymme från matlagningen. Det visuella utseendet är viktigt, men viktigt är även de fixerade möblernas och hemapparaturens kvalité.

- Jag säger inte att inte ett tillräckligt bra kök kan fås billigt. Helst ser jag å andra sidan att man investerar i köket ifall man bara har möjlighet. Hemapparatur och fixerade möbler i hög kvalité håller under en lång tid. Man kan till exempel göra så att man satsar mer på det som man upplever som viktigt och sparar in på något annat. Allt i hemmet behöver inte vara i topten-klass. Huvudsaken är att helheten håller hög standard. Som exempel kan nämnas att välja laminatarbetsyta. Samma sak gäller om ett öppet utrymme har ett öppet kök, höga rum och stenväggar - stenen påverkar akustiken. När du ställer ner glas eller bestick på en stenarbetsyta bärs ljudet överallt i bostaden. Faktorer som dessa är också viktiga att ta i beaktande under planeringen.

 

Preferenser förändras

Släta, handtagsfria köksdörrar och vit färg är sådant som hittills till sin volym har sålts mest. Lyckligtvis håller atmosfären på att förändras, och det finns allt fler av dem som modigt vill ha något nytt i egen stil, exempelvis färgade ytor, som effekt. Alternativa idéer bromsas såklart upp av det faktum att ett kök är en stor införskaffning - en av de dyraste investeringar som görs för hemmet. När man fattar beslut är man ganska försiktig, för man kan bli trött på en alltför personlig lösning. Under den senaste tiden har ändå köken börjat ta en mera hemtrevlig och avslappnad riktning. Man kan välja mellan ett större urval av färger och material än tidigare, och nya lösningar utvecklas ständigt. När man pratar om små nyanser är jag av den åsikten att i framtiden kan man till exempel när det gäller kranar använda sig av andra material än krom och stål.

 

Jorma Tuomainen

Tillbaka