Allt kan göras vackert

18.05.2016

Kirsi Valanti har skapat en möbelkollektion som bär hennes eget namn. Kollektionens formspråk är en blandning av modernt simplistiskt och genomtänkt harmoniskt. Möblerna visas i Vepsäläinens affärer och i Valanti Shop på Sandviksgatan. Kirsi hade redan en gedigen erfarenhet som inredningsdesigner och designer av utställningshus och köksdörrar när hon ombads att rita en ny soffmodell. Efter detta inbjöd Matti Vepsäläinen Kirsi till att designa möbler. - Matti trodde på min förmåga. Jag blev omedelbart mycket ivrig och började skapa möbelmodeller i löpande takt. Debuten skedde vid millenniumskiftet i Habitare inom en avdelning på drygt 100 m2.

Jag började sakna bord och stolar omkring sofforna. Eftersom jag är en inredningsdesigner behöver jag alltid kompatibla par. En ny idé föds när jag märker att en bit saknas från kollektionen. Jag är väldigt tacksam över att få designa möbler. Arbetet och de härliga människorna ger mig så mycket, ler Kirsi.

Nu innefattar Valanti-kollektionen ett urval av soffor, matbord, fotpallar, stolor och skåp. - Hårdvaror är ju vårt flaggskepp. Alla våra produkter är märkesprodukter som ritas och och tillverkas i specialmått enligt människors önskemål och enligt utrymmet som finns till förfogande. Möblerna är långlivade och elegant tillverkade i hög kvalité.


Kryddat med konst och antikviteter

Enligt Kirsi är Valanti-möblerna som bäst när de omges med verklig konst. Tavlor och konstföremål skapar tillsammans med möblerna den skönhet som lyfter fram hemmets personliga identitet och skapar den autentiska stämningen. De hjälper kunderna vid idéutvecklingen och skapandet av en personlig inredning. Antika föremål och enskilda antika möbler passar också sida vid sida med dessa avskalade möbler i och med deras enkla stil. - Om alla möblers former går i sirliga, komplicerade linjer och drar till sig uppmärksamhet uppstår det kakofoni, säger Kirsi.

 

Ruutu (Ruta) och sekelskiftets anda i köket

Kirsis möbelkollektion kompletteras av en egen kollektion av fixerade möbler, designad för Nixi. Valanti-kökens formspråk följer en design som är bekant från möblerna. Ruutu är en graciös ramdörr, som till sin stil är modernt tidlös.

Kirsi Valanti berättar om de första stegen i Huvila-köksmodellens tillblivelse: Inspirationen till det nya Huvila (Herrgård)-kökets design fick jag från de gamla Jugend-husen i Helsingfors centrum, från de vackra lägenheterna i dessa hus och från den längtan efter gamla tider som bor i oss människor. Förr i tiden tillverkades kök så att möblernas massivträram var framme på ytan. Huvila (Herrgård) är designad i samma anda som möblerna från sekelskiftet, men är såklart ändå ett modernt kök med moderna material och mekanismer. I ett högt utrymme ryms också övre skåp som är högre än standardskåpen. Huvilas (Herrgårds) egna handtag är robusta som äldre tiders handtag, men stämningen kan enkelt modifieras med knopp-handtag, variation av arbetsytornas- och mellanutrymmets material och med olika färgalternativ.

 

Jordnära stämning

- Vi lever i en kommersiell värld som överallt pulserar i olika färger, ljus och ljud. Därför bör hemmets atmosfär vara en lugn och fridfull motvikt till denna kakofoni. Människor får kraft och energi från olika saker. Jag får kraft från att stämningen är fridfull och från att saker är enkla och tydliga. Köksmöblemang är en dyr investering, så när man planerar bör man tänka långsiktigt. Kanske är det därför jag rör mig med dessa naturliga färger; jag har fattat tycke för dem.

- Ingen stilinriktning är såklart den enda rätta, för allting kan göras vackert, sammanfattar Kirsi Valanti sin filosofi. Många människor får kraft ifrån färger. I köket kan til exempel röd färg vara vacker, det viktiga är att man själv tycker om det och trivs.

Nya vindar blåser

En designer måste alltid vara ett steg före sin tid. Enligt Kirsi utvecklas möbler till att bli allt mer komplicerade till sin form. De kan också vara lättare vilket innebär mindre materialåtgång. - Det gläder mig att se att trä igen är aktivt med i designvärlden. Det är ekologiskt att tillverka möbler av goda, hållbara material. Här är också mekanismer i hög kvalité viktiga, betonar Kirsi.

 

Jorma Tuomainen

Tillbaka