Nixis Framtidens kök - designtävling

18.05.2016

Nixi organiserade under 40-års jubileumåret för sin verksamhet en tävling inriktad mot studerande inom området. Tävlingen gick ut på att planera framtidens kök. Meningen med köksdesigntävlingen var att lyfta fram nya, lovande begåvningar, utveckla fördomsfritt tänkande och bidra till att skapa variation inom köksdesign. Intresset och antalet deltagande som tävlingen fick var en positiv överraskning.

Planeringen av tävlingsarbetet var en utmanande uppgift för dem som deltog. Köket innehåller nämligen rikligt med funktionella element, och faktorer kring praktisk husteknik bidrar till att tygla även de mest entusiastiskas visioner. Till vinnare utsågs yrkeshögskolan Metropolias elev Simo Lahtinen för sin plan Lahdeke. Domarnämnden fascinerades av hur innovativt och avvikande från normen formen på hans tävlingsbidrag var. Andra pris fick arbetsgruppen Sofia Fager och Mia Okura från Aalto universitet för sin plan Archipelago.

Domarnämnden bestod av inredningsarkitekt Kaisa Blomstedt, interiör- och utrymmesdesigner Helena Karihtala, inredningsarkitekt Susan Elo, Nixis konceptplanerare Heili Kaasik och Nixis verkställande direktör Sami Jaskari. Det vinnande köket utställdes på Habitare-utställningen 2014, där också prisutdelningen ägde rum.

 

1.Tulevaisudenkeittio_700

 

 

2.TK_718_300x450   3.TK_705_300x450

 

Utdrag ur domarnämndens tankar och motiveringar om de två vinnande bidragen:

- Vinnarköket Lahdeke är lyftigt, lätt och möbel-aktigt, men har också ett nytt tillverkningstekniskt grepp. Det L-formade hjälpbordet ger rikligt med arbetsutrymme och det linjerika utseendet döljer intressanta funktioner, berättar Kaisa Blomstedt om nämndens tankar. - Bakom skjutdörrarna på ett enhetligt köksskåp i väggbredd finns de nödvändiga köksapparaterna och ett förvaringsutrymme. Kvadraterna används effektivt och formen smälter naturligt in som en fortsättning på vardagsrummet.

- Det är fint att en inhemsk möbeltillverkare ger studerande möjlighet till innovativ design och skapar motivation till att genomföra en plan på praktisk nivå, tackar Helena Karihtala. - Lahdeke representerar med sin organiska hjälpbordslösning en ny, kompakt köksform. Trots att köket till sin storlek är massivt, är lätthet och lyftighet de första sinnesbilderna som uppstår då man ser på planen. Helena uppskattar också Archipelago-arbetet som kom på andra plats: - Planen är skandinavisk, till synes simpel till sin form, men innehåller många ekologiska lösningar som är aktuella idag och speciellt i framtiden. Köket passar flexibelt in i små höghuslägenheter och i större egnahemshus. I möbellösningarna har socklarna lämnats helt bort. Pluspoäng för det.

Susan Elo, som vann den föregående designtävlingen, betonar förståendet av materialvärldarna: - Användningen av materialen måste vara naturlig. Kunskap om tekniska möjligheter och arbetstekniker bidrar till ett förnuftigt förverkligande av en plan. Susan uppskattar det fräscha tillvägagångssättet hos Archipelago-köket som fick andra pris. Köket är helt och hållet frikopplat från väggen, och är uppbyggt av skilda funktionella enheter. - Arbetet är tydligt presenterat, innehåller nya funktioner för hållbar utveckling och är praktiskt genomförbart. Valet av tre olika material och kombinationen av dessa stöder den anda av agerande som köket utstrålar.

 

4.Ihmisiä737_k175px   5.Ihmisiä750_k175px   9.Tuomarit_palkitut3

 

Simo Lahtinen som påbörjar sin karriär vid en arkitektbyrå var naturligtvis nöjd med att vinna Framtidens kök -tävlingen:

Uppdraget verkade direkt intressant, och det kändes som att detta är min grej. De första visionerna kom mycket naturligt, men förändrades ganska mycket längs med färden. Från början tänkte jag ändå på köket från användarens perspektiv. I tävlingens direktiv var noggrant definierat vilka hemtekniska apparater som skulle placeras i köket. Detta begränsade på ett sätt designen, men var å andra sidan mycket hjälpsamt. Först placerade jag alla väsentliga funktioner på sina ställen och efter det fokuserade jag på formgivningen. Av detaljerna skulle jag kunna nämna de upplyftbara arbetsytorna, med vilkas hjälp man får extra utrymme för allt det som används mest. Hela tiden var jag tvungen att begrunda om planen var genomförbar i verkligheten, berättar Simo.  - En viktig faktor för mig själv är en viss sorts modularitet, vilket också syns i mitt arbete.

 

ACCamera_1_k260px   ACCamera_2_k260px

 

Jorma Tuomainen

Tillbaka